Telangana Government is Releasing Many Posts for the Aspirants of Telangana States to attempt Groups Examinations for the Top Posts in Telangana. The Professionals who prepare the Examination Papers are mostly Concentrating on the Historical Questions of Telangana State. So, It is Compulsory for the Aspirants to know the Great history of Telangana State. Here in this Article, we are providing some of the Important General Questions which are related to the Origin of Telangana State, Great Personalities of Telangana State and Many other Important General Knowledge Questions which are very useful for the Aspirants who are preparing for the Telangana State Competitive Examinations. Here in this webpage we are providing the General Knowledge Questions with Answers and Details of the history of Telangana State.

Check Telangana State General Knowledge Questions which are mostly Unknown by the Aspirants of Telangana. Download Telangana State Gk Questions with Answers PDF.

 Check -> General knowledge Questions Across Globe

1. Which is the Oldest Fort in Telangana?

A. Golkonda Fort

B. Naya Quila

C. Ramagiri Fort

D. Afzal Mahal

Correct Answer: C (Ramagiri Fort)

( Ramagiri Fort is Located on the Ramagiri Hills, Near Begumpet in Ramagiri Mandal in the District of Peddapalli. Ramagiri Fort was Build with Stone and Mud in 12th Century by Kaktiyas and Later Renovated  by Musunuri Nayaks)

2. Which is the Official Festival of Telangana?

A. Dassera

B. Bathukamma

C. Ugadi

D. Bonalu

Correct Answer: D (Bonalu)

(Bonalu is Declared as the State festival for Telangana by the Government of Telangana after the formation of Telangana State. Bonalu is the Festival which is done in the Twin cities namely Hyderabad and Secunderabad for Thank giving to the Goddess for the fulfilling the vows)

3. When did Telangana State Form?

A. March 2, 2014

B. April 2, 2014

C. May 2, 2014

D. June 2, 2014

Correct Answer: D ( June 2, 2014)

(In 1956, Hyderabad was joined in the Telangana State which is joined with the Andhra Pradesh. Later Telangana State was divided from Andhra Pradesh after a great struggle by the Leaders of Telangana on June 2, 2014)

4. In which year did TDP Support for Telangana Demands for New State Formation?

A. 2001

B. 2005

C. 2008

D. 2013

Correct Answer: C ( 2008)

( In 2008 Telugu Desam Party has waved a Green Signal for the Formation of Telangana State Division from Andhra Pradesh State. Later the Moment has been Calm Downed by the YSR)

5. Pick State Bird in Telangana

A. Kingfisher

B. Parrot

C. Indian Roller

D. Nightingale

Correct Answer: C ( Indian Roller)

(Indian Roller is named as the Telangana State official Bird by the Government of Telangana State, Which sizes 25-35 cms in Length)

6. Which is the State Animal of Telangana?

A. Blackbuck

B. Deer

C. Gayal

D. Gaur

Correct Answer: B ( Deer)

( Deer is announced as the State Animal of Telangana by the Government of Telangana)

7. Manjara Wild Life Sanctuary is Located in ______ District of Telangana

A. Adilabad

B. Medak

C. Warangal

D. Karimnagar

Correct Answer: B ( Medak)

( Manjara Wild Life Sanctuary is Located in Sangareddy District of Telangana. There are nearly 70 Species in Manjara Wild Life Sanctuary)

8. Which is the Largest district in Telangana in terms of Area?

A. Karimnagar

B. Medak

C. Adilabad

D. Bhadradri kothagudem

Correct Answer: D (Bhadradri Kothagudem)

( Bhadradri Kothagudem is now the Largest District in Telangana State in the Terms of Area with 7,483)

9. Who is the Brand Ambassador of Telangana State?

A. Sania Nehwal

B. P V Sindhu

C. Sania Mirza

D. Saket M

Correct Answer: C ( Sania Mirza)

( Sania Mirza is named as the Brand Ambassador of Telangana State by the Government of Telangana for her Great Achievements in Badminton for the Indian Nation)

10. Former PM of India P V Narasimha Rao belongs to which district of Telangana?

A. Karimnagar

B. Adilabad

C. Rangareddy

D. Medak

Correct Answer: A ( Karimnagar)

( Pamulaparti Venkata Narasimha Rao was an Indian Lawyer and 9th Prime Minister of India who served the Nation from 1991 to 1996)

For Latest General Knowledge Questions Related to Telangana State History and Telangana State Origin Refer our Official Webpage.